Tempiši v úvodním utkání osmifinále play-off „A“ překvapivě porazili favorita

26.03.2015 14:31

    První ze dvou vzájemných střetnutí týmů STF Tempish a Deloni v osmifinále play off „A“ bylo k vidění na palubovkách Harcovské florbalové ligy ve středu 25. března v nejzazší možný hrací čas a to ve 22.00h.

    Jak již bylo mnohokrát zmíněno, letošní základní část se Tempišům nevyvedla a tak se museli o svou účast v play-off „A“ poprat až v baráži. V té překonali tým Pedobears v poměru 4:2 a mohli se tak opět po roce těšit na boje o nejvyšší příčky v Harcovské florbalové lize. Naopak Deloni se v letošní základní části umístili na druhé příčce skupiny A, když v jejím průběhu podlehli pouze Žralokům a Duracellkám. O favoritovi bylo tedy v úvodním utkání osmifinále play-off „A“ jasno.

    Utkání se ovšem již od začátku vymykalo veškerým papírovým předpokladům a v překvapení všech měli více míček na svých holích hráči Tempišů. V úvodních minutách prvního poločasu se Tempišům dařilo především kombinačně. Obě útočné trojice se často svými přihrávkami v útočném pásmu nacházely, po mantinelech kombinovaly i s obránci a vytvářely si tak mírnou herní převahu. Deloni zahrozili občasným přečíslením, či střelami z dálky, které ovšem obrana spolu s výborně chytajícím Petrem M. dokázala zneškodnit. Herní převaha Tempišů vyústila v neuznanou branku Honzy M., který po výběhu od levého mantinelu trefil šibenici svatyně Delonů. Míček se ovšem odrazil do hřiště a hra tedy pokračovala. Jelikož ale nebyl slyšet zvuk cinknutí brankové konstrukce, domnívám se, že se jednalo o regulérní branku. Utkání tedy pokračovalo za bezbrankového stavu, což se ovšem zanedlouho změnilo. Zhruba v polovině první třetiny měli Tempiši díky své aktivní hře možnost první přesilové hry v utkání. Zhruba první minutu přesilové hry měli míček ve své moci Deloni, kteří takticky drželi balonek na svých holích v rozích obranného pásma Tempišů. Těm se zanedlouho podařilo získat míček na své hole a rychlým přechodem se usadili v útočném pásmu. Rychlá kombinace od levého mantinelu přes obránce vedla k úvodní brance v utkání. Tomáš K. přihrál na střed hřiště volnému Tomáši H., který po rychlém zpracování balonku umístil svou střelu do horního rohu branky Delonů. 1:0. Zbytek prvního poločasu měli opět mírně navrch hráči Tempišů, kterým se nadále dařila kombinace především v útočném pásmu, ovšem střelecké pokusy často končily v náruči brankáře Delonů, nebo dokonce v žebřinách za brankou. Do konce poločasu již branka nepadla a tak po odehraných patnácti minutách svítilo na tabuli jednobrankové vedení ve prospěch Tempišů.

    Jestliže první poločas měli mírně navrch hráči Tempišů, tak druhý poločas, především jeho začátek, byl v režii Delonů. Ti vlétli do začátku druhého poločasu s vervou a bylo vidět, že chtějí co nejdříve vyrovnat skóre utkání. Chyby v defenzivě Tempišů a zbytečné zmatky způsobily, že se Deloni často dostávali do střeleckých pokusů jak z dálky, tak z bezprostřední blízkosti Petra M. V několika případech při brankáři Tempišů stálo štěstí. Dva střelecké pokusy skončily na tyčích jeho branky. V jednom případě už se dokonce zdálo, že míček skončí za jeho zády, ale zázračně doskákal na tyč a odrazil se zpět do hřiště. Vyústěním stoupajícího tlaku Delonů byl, dle mého názoru, správně neuznaný gól. Po odrazu od boční sítě se míček dostal za záda Petra M., který na poslední chvíli zastavil míček na brankové čáře. Nepřehlednou situaci musel rozhodčí konzultovat s kapitány obou mužstev, načež po chvilkové debatě a vyjádření brankáře Tempišů branku neuznal. Po této situaci opět vrhli Deloni všechny své síly do útoku, což se jim záhy vymstilo. Zhruba dvě minuty před koncem utkání se Tempiši dostali do přečíslení a Honza M. svou přihrávkou vybídl ke skórování Standu H., který se z bezprostřední blízkosti brankáře Delonů nemýlil. 2:0. Neuběhla ani minuta a Deloni se postarali o zdramatizování zápasu. Nahozený míček do obranného pásma Tempišů zahrál David D. nešťastně vysokou holí. Byl sice v souboji přistrčen útočníkem, ale jelikož ten se za jeho zády mohl dostat do zakončení, následovalo dle pravidel trestné střílení. Exekutor nájezdu i přes velké štěstí překonal brankáře Petra M. a postaral se tak o snížení stavu na rozdíl jedné branky. Do konce utkání chybělo něco málo přes minutu, když si Deloni vzali oddechový čas, po němž odvolali svého brankáře a hráli v šesti mužích v poli. Deloni se usadili v obranném pásmu Tempišů a pokoušeli se o vyrovnání. Tempišům se ale dařilo držet takticky balonek v rozích a vyhazovat míček co nejdále od své branky. Jeden z takovýchto výhozů skončil, v překvapení všech, v opuštěné brance Delonů. Zhruba půl minuty před koncem utkání se podařilo Martinu Š. v levém rohu obranného pásma vybojovat balonek a dlouhým lobem trefil, i s přispěním bránícího hráče Delonů, prázdnou branku soupeře. 3:1. Když už se zdálo, že brankový účet v utkání je u konce, postaral se první útok Tempišů o poslední tečku v utkání. Faulem vybojovaný míček v obranném pásmu Tempišů se dostal až k Honzovi M., který vteřinu před koncem nabídnul druhou branku v utkání Standovi H. 4:1. Následné vhazování již pouze symbolicky završilo působení obou týmů na hřišti.

 

STF Tempish – Deloni

            4 : 1

            Branky:

        1 : 0 – Tomáš Hruška (Tomáš Kočí)

        2 : 0 – Stanislav Hejl (Jan Matouš)

            3 : 1 – Martin Špalek (bez asistence)

       4 : 1 – Stanislav Hejl (Jan Matouš)

        Počet střel - 13 : 13

 

    První utkání tedy zvládli Tempiši na výbornou. Podařilo se jim zvítězit a předvést kvalitní výkon odpovídající play-off „A“. Série se všem hraje na dvě utkání. V případě, že by se v příštím utkání podařilo Tempišům zvítězit, či remízovat, automaticky postupují do čtvrtfinále play off „A“. V případě prohry budou ihned po skončení utkání následovat tři trestná střílení na obou stranách, z nichž vítěz postoupí do dalších bojů Harcovské florbalové ligy.

    Chtěl bych na tomto místě poděkovat všem hráčům Tempish za kolektivní výkon a předvedenou hru. Doufám, že na toto utkání dokážeme navázat v odvetném utkání s týmem Delonů ve středu 15. 4. 2015 od 22.00h v dolní hale KTV.

    Vyzývám tímto všechny fanynky a fanoušky nejen týmu STF Tempish, ale sportu obecně, aby přišli na zmiňované utkání a vytvořili kvalitní podmínky pro dosažení co nejlepších sportovních výkonů.

                                                                                                                                                                                                     David Macoun